Automatizace – cesta k efektivní organizaci skladu

18 ledna 2024
Romana Lásková

Automatizace – cesta k efektivní organizaci skladu

Romana Lásková
18.01.2024

Není žádnou novinkou, že svět vstoupil do éry čtvrté průmyslové revoluce. Po mechanizaci, elektrifikaci a digitalizaci přichází na řadu integrace práce lidí a strojů v rámci sítě informačních technologií. Počet ekonomických sektorů vstupujících do odvětví Průmyslu 4.0 každým rokem roste. Logistika a skladování nemůže být výjimkou. Automatizace procesů skladování zvyšuje efektivitu a nese s sebou nesporné výhody.

 

Automatizace skladovacích procesů je investice, která se rychle vrátí

Přestože automatizace skladovacích procesů je procesem, který vyžaduje nemalý počáteční kapitál, návratnost investice obvykle nastává během prvních několika let od jeho implementace. Pravidelně udržovaný systém může fungovat více než 20 let, takže dosažené snížení nákladů daleko převýší počáteční investici. Úspory generované automatizací skladových procesů jsou viditelné minimálně na třech úrovních.

  1. Snížení fixních nákladů

Automatická řešení umožňují snížit počet pozic souvisejících s pohybem zboží v rámci skladu, což přispívá ke snížení mzdových nákladů. Pokud firma nevlastní manipulační techniku a pronajímá si ji, přispívá automatizace procesu skladování dlouhodobě k výrazným úsporám.
Podobné vztahy lze pozorovat mimo jiné v mrazírenských a chladírenských provozech vybavených softwarem WMS, který pomáhá řídit spotřebu energie. Investice do automatických procesů ve skladech s obtížnými pracovními podmínkami, jako je nízká teplota nebo zvýšená vlhkost, umožňuje delegovat zaměstnance k plnění úkolů v neutrálnějším prostředí.

  1. Zvýšení efektivity v každodenní práci

Správně nakonfigurovaná pracovní stanice, obsluhovaná jedním zaměstnancem, může vykonávat až třikrát více úkolů než zvládne zaměstnanec obsluhující vysokozdvižný vozík. Automatizace skladovacích procesů navíc znamená, že sklad může fungovat 24 hodin denně s eliminací lidské chyby.
Správně nakonfigurovaný automatický sklad udržuje stálou efektivitu, která není závislá na lidských faktorech. Pokročilé algoritmy jsou zodpovědné za nejvyšší možnou kapacitu zpracování, jejichž nejdůležitějším cílem je získání co nejkratších časů realizace objednávek a zlepšení současných skladových procesů.

  1. Lepší využití dostupného prostoru

Automatizace procesu skladování umožňuje uskladnit až o několik desítek procent více jednotek než sklad vybavený paletovými regály a obsluhovaný vysokozdvižnými vozíky. Investice do systému zakladačových jeřábů a dopravníků řízených systémem WMS umožňuje snížit nevyužitý prostor a riziko dopravních kolapsů.

 

NEDCON Sales v posledních letech realizoval mnoho úspěšných projektů spojených s přeměnou ručně řízených objektů na plně automatizované sklady. Snažíme se, aby projekty, které připravujeme, odrážely potřeby jednotlivých odvětví a sektorů a investice do automatizovaného skladu vždy přinesla měřitelné zisky.


Máte dotaz?