Chytré vybavení skladu aneb Jak naložit i 200 kamionů denně

21 července 2023
Romana Lásková

Chytré vybavení skladu aneb Jak naložit i 200 kamionů denně

Romana Lásková
21.07.2023

Za sedmero horami a sedmero řekami žili dva podnikatelé a ti začali vyrábět keramické obklady…. No, tak nebylo to za horami ani řekami, ale v Polsku. Začali před 40 lety malou továrničkou, a pak rostli, rostli a rostli. Nakonec měli několik výrobních závodů a potřebovali i moderní logistické centrum, které bylo potřeba vybavit odpovídajícími skladovacími systémy. A v tuto chvíli vstupuje do příběhu naše sesterská firma Nedcon Silesia, která se tohoto úkolu spolu se značkou Logisystem směla ujala. Tady končíme s pohádkou a uvedeme fakta.

Ceramika Tubądzin je jedním z největších výrobců obkladů a dlažeb na polském trhu. Tato společnost funguje již 40 let a postupem času se stala lídrem v oboru. V prosinci 2019 zahájila společnost Tubądzin investici do výstavby vysokoregálového skladu.

Vedoucím projektu byla značka Logisystem – vypracovala komplexní směrnice, na jejichž základě inženýři Nedcon Silesia navrhli optimální řešení pro jednotlivé zóny objektu. Sklad byl dokončen v říjnu 2020.

Protože Ceramika Tubądzin vyrobí ročně přes 15 milionů čtvercových dlaždic různých velikostí, včetně charakteristických velkoformátových kameninových dlaždic o rozměrech 120 x 240 cm, bylo zadání jednoznačné: vytvořit moderní velkokapacitní sklad s vhodnou vychystávací zónou, která urychlí a optimalizuje probíhající logistické procesy. Úkolem Nedcon Silesia byla komplexní realizace regálových konstrukcí a plošiny.

Jednou z instalací byly paletové regály pro manipulaci se zakládacími jeřáby. Stavba se skládá z 15 pater dosahujících výšky až 23 metrů. Tyto regály jsou schopny pojmout až úctyhodných 8 640 palet o hmotnosti 1 200 kg. Maximální nosnost konstrukce dosahuje impozantní hodnoty přes 10 milionů kilogramů.

Ve skladu firmy Ceramika Tubądzin se ale neskladují jen keramické obklady – důležitou součástí skladovaných výrobků jsou i dekorativní prvky, jako jsou listely a mozaiky. Proto byl zde instalován kontejnerový systém miniload ovládaný zakládacími jeřáby. Tato konstrukce je vysoká přes 11 metrů a je rozdělena do 25 úrovní. Tato instalace má celkem 4 400 míst pro jednotky malých rozměrů, jejichž celková hmotnost může dosáhnout až 200 000 kilogramů.

Sklad je vybaven vychystávacím prostorem a dopravníky schopnými manipulovat s paletami o hmotnosti nad jednu tunu. Díky tomu mohou být skladované jednotky co nejrychleji distribuovány na určená místa. Tato zóna byla vybudována na jako skladovací mezipatro/mezanin se dvěma podlažími a vyznačuje se vysokou nosností. Aby nedocházelo ke kolizím s ostatními prvky vybavení skladu, počítal projekt i s dostatečně širokou roztečí sloupů a bez svislých výztuh.

Společný projekt společností Nedcon Silesia a Logisystem vedl k dvojnásobné efektivitě při plnění objednávek. Každý den opustí tento vysokoregálový sklad až 200 kamionů, což představuje 50 000 přeprav ročně. Efektivní organizace logistických procesů umožňuje distribuovat produkty Tubądzin do více než 1 500 míst v Polsku a 70 zemích po celém světě.

 

Na video z realizace se můžete podívat zde.


Máte dotaz?