Jak určit optimální přepravní trasy v rámci skladu?

2 března 2023
Romana Lásková

Jak určit optimální přepravní trasy v rámci skladu?

Romana Lásková
02.03.2023

Efektivní implementace současných skladových procesů je výsledkem několika vzájemně propojených faktorů, jako jsou použité techniky pro skladování, typ instalovaných regálů nebo velikost samotného zařízení. Dalším důležitým prvkem skladového prostoru jsou dopravní trasy, které mají klíčový vliv na rychlost provozu skladu. Co by mělo charakterizovat správně naplánované dopravní trasy se dozvíte v článku níže.

Co jsou dopravní trasy?

Dopravní trasy jsou pěší a úzké dopravní cesty, jejichž úkolem je usnadnit pohyb po skladové ploše. Tyto zóny by měly být navrženy s náležitou péčí, se zvláštním důrazem na bezpečnost zaměstnanců a vytvoření logistické komunikační sítě, která zvyšuje efektivitu skladových procesů.

Aby byly dopravní trasy správně vytyčeny, musí splňovat několik základních kritérií. Patří mezi ně mimo jiné:

  • vhodná šířka (v závislosti na rozměrech použité logistické techniky)
  • přizpůsobení počtu potenciálních uživatelů
  • přizpůsobení vlastnostem a rozměrům uskladněného nákladu
  • vhodné označení

Jak určit šířku dopravní trasy?

Určení vhodné šířky jednosměrných nebo obousměrných přepravních tras ve skladu je jednou z nejdůležitějších fází práce. Příliš úzké cesty budou bránit manipulaci se zbožím, ponechání příliš širokých cest zase vede ke ztrátě cenného prostoru, který by mohl být využit pro skladování.

Podle předpisů by minimální šířka přepravní uličky měla být 120 cm. V praxi je vhodná šířka přepravní trasy součtem dvou parametrů – minimální šířky přepravního nákladu a dodatečné „rezervy” umožňující bezpečné vychystávání či posouvání.

Informace o požadavcích na šířku přepravních cest jsou k dispozici v příslušné směrnici.

Platné předpisy také specifikují maximální povolenou rychlost pro vozidla pohybující se po komunikaci. V oblastech určených současně pro chodce a vozidla se můžete pohybovat maximální rychlostí 3 km/h. S vyššími limity se budeme setkávat ve skladech a přilehlých halách (6 km/h), v blízkosti budov (12 km/h) a na rovných úsecích (18 km/h). V každé z výše uvedených situací by měla být maximální rychlost přizpůsobena aktuálním podmínkám ve skladu (např. dočasně snížená viditelnost).

Bezpečné dopravní cesty

Určení vhodné šířky přepravní trasy ve skladu je jen jedním z mnoha faktorů ovlivňujících jeho komfort používání a bezpečnost zaměstnanců a skladovaného zboží. Mezi další aspekty ovlivňující efektivitu každodenní práce patří:

  • zajištění tvrdého a rovného povrchu, bez retardérů nebo prahů
  • dostatečné osvětlení každého úseku vozovky
  • přítomnost vodorovného a svislého značení
  • vhodnou nosností přizpůsobenou vlastnostem používaného zařízení
  • zabezpečení vstupů do objektu proti neoprávněnému vniknutí
  • zajištění jasně viditelných a označených přechodů pro chodce na relativně bezpečném místě

Vytvořte bezpečné dopravní trasy s NEDCON Sales

Přemýšlíte o rekonstrukci skladu? Chcete se ujistit, že nově vzniklé dopravní trasy odpovídají platným předpisům? Připojte se k našim spokojeným zákazníkům – v průběhu let jsme dokončili stovky komplexních skladových projektů pro velké podniky po cele ČR. Kontaktujte naše techniky a seznamte se s výhodami moderních přepravních tras ve skladu.

 


Máte dotaz?