Robotizace ve skladování a logistice už není jen fikce

7 června 2023
Romana Lásková

Robotizace ve skladování a logistice už není jen fikce

Romana Lásková
07.06.2023

Optimalizace nákladů a zvýšení efektivity skladovacích procesů – oblasti, ve kterých se v posledních letech stále více uplatňuje robotizace a automatizace. A tento trend bude klíčový i v letech následujících.

Skladové roboty mění realitu práce ve skladu

Společnosti podnikající v odvětví logistiky a skladů denně řeší otázky související s optimalizací jejich provozu. Souvisí to nejen se zvýšením ziskovosti, ale především s jejich efektivitou a potřebou pružně reagovat na požadavky trhu.
Jako ideální řešení se jeví robotizace skladu. Co vede firmy k investicím do těchto technologií? Jedněmi z mnoha činitelů v této rovnici jsou rostoucí provozní náklady (ceny elektřiny, plynu a dalších médií) a zvyšující se mzdové požadavky, které samozřejmě souvisí s nedostatkem kvalifikovaného personálu. A jaké další proměnné musíme do této rovnice dosadit?

X: Zvýšení rychlosti a přesnosti skladových procesů
Jednou z nejdůležitějších výhod spojených s investicemi do automatizace práce ve skladu je rychlejší a efektivnější vyřizování objednávek. Skladové roboty pracují v případě potřeby 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez chyb vyplývajících z únavy nebo nepozornosti. Autonomní skladové roboty lze naprogramovat k provádění opakujících se úkolů, jako je třídění zboží, což umožňuje zefektivnit skladové procesy.

Y: Lepší správa skladových prostor
Robotizaci v logistice lze využít i k optimalizaci disponibilního skladového prostoru. Autonomní mobilní roboti jsou schopni pracovat na těžko dostupných místech, což umožňuje využít dříve nevyužité skladové prostory – autonomní skladové roboty pracují i ve vysokých výškách, čímž se zvyšuje využití vertikálního prostoru skladu.

Evoluce ve stávajícím skladovém hospodářství

Automatizace a robotizace v logistice mění i koncept skladování. Investice do skladových provozů (a souvisejících automatizovaných skladů) nutí společnosti analyzovat dosud používaný skladovací koncept na strategickém základě. Sklady, překladiště a logistická centra jsou nucena podívat se na proces skladování zboží komplexně a pečlivě zvážit, která řešení pro ně budou v budoucnu nejefektivnější.

Robotizace v logistice se stává skutečností

Při implementaci skladových řešení pro naše zákazníky spolupracujeme s našimi obchodními partnery a společně hledáme optimální řešení, která splní všechny potřeby investora. Mezi nejzajímavější návrhy skladových instalací podporujících robotizaci v logistice stojí za zmínku řešení našich partnerů značky Loop Store nabízející mimo jiné.:

  • automatický sklad se zakládacím jeřábem ROBiN, určený pro objekty s omezenou výškou, poskytující možnost uložení velkého množství jednotek vyplňující celou výšku objektu. Toto řešení využívají výrobní sklady usilující o plnou kontrolu nad skladovanými produkty metodou FIFO a eliminaci ruční dopravy mezi jednotlivými zónami.
  • Systém Pallet Shuttle pracující pod kontrolou aplikace, která poskytuje pohodlný přístup k manuálním funkcím a přináší komplexní přehled statistik o výkonu systému. Toto skladové smart řešení lze integrovat s jinými výrobními a skladovými systémy.

Máte dotaz?