Rozšíření skladových prostor – kdy vybrat mezipatro a kdy podlahovou konstrukci

16 října 2023
Romana Lásková

Rozšíření skladových prostor – kdy vybrat mezipatro a kdy podlahovou konstrukci

Romana Lásková
16.10.2023

Potřebujete zvětšit skladové plochy a nechcete se stěhovat do jiných prostor? Řešením může být vybudování mezaninu nebo patra ve stávajícím skladu. Tím se výrazně zvýší užitná plocha objektu. Stojíte před tímto rozhodnutím a nejste si jisti, které řešení bude pro vaši firmu lepší volbou? V níže uvedeném článku vám představíme klíčové rozdíly mezi těmito konstrukcemi.

 

Základní rozdíl mezi mezaninem a patrem skladu
Společnou vlastností obou řešení je zvětšení skladového prostoru. Odlišují se ovšem konstrukcí, a proto by měl výběr instalace záviset na vlastnostech skladovaného zboží.
Mezipatro je samostatný prostor ve skladu, který je oddělen od patra níže pomocí stropu. Od zbytku budovy není odděleno dalšími příčkami, jako jsou stěny nebo dveře, a jeho plocha je menší než prostor, ve kterém se nachází.
Pokud vybudujete patro, postavíte zcela samostatný prostor za přítomnosti dalších stavebních příček (stěny, dveře, okna).

 

Mezipatro ve skladu – výhody a nevýhody
Mezi nejdůležitější výhody z hlediska finančních investic patří relativně nízká cena realizace. Skladová mezipatra nevyžadují rozsáhlé zásahy do konstrukce stávajícího skladu. Otevřená konstrukce mezaninu také umožňuje pohodlný přístup do nižší úrovně skladu a snadnější udržování konstantní teploty v celém skladovém prostoru. Mezaniny lze navíc doplnit dopravníky, které ještě více napomáhají optimalizovat využití celého prostoru.
Nevýhodou mezipater ve skladu je chybějící akustická ochrana. Tento aspekt může být důležitý zejména v situaci, kdy má být nově vybudovaný skladový prostor upraven pro jiné účely než skladování zboží. Mezipatro také není zcela vhodné, pokud skladujete výrobky generující různé druhy znečištění, která snadno pronikají do zbytku haly.

 

Kdy se vyplatí vybudovat podlahu ve skladu
Vybudování podlahy ve skladu se doporučuje v situacích, kdy je potřeba dokonalá zvuková izolace a omezení šíření znečištění ze skladovaného zboží. Je vhodným řešením i pro haly, kde se nachází zboží vyžadující rozdílné skladovací podmínky (teplota, vlhkost apod.). Investice do této stavební úpravy je ale logicky vyšší.

 

Rozhodující faktory pro volbu jednoho z řešení
Takže na závěr shrnutí. Mezanin je konstrukce, která dobře funguje jako doplňkové místo určené pro skladování a přímo související provozy. Je tedy skvělou volbou pro produkty, které nevyžadují zvláštní skladovací podmínky.
Samostatná podlaha je instalace, která poskytuje dobrou ochranu proti hluku, prašnosti apod. Je tedy optimálním řešením, pokud rozšířením plochy chceme vybudovat kanceláře, zasedací nebo konferenční místnosti, laboratoře nebo sklady pro zboží vyžadující speciální požadavky.

 

Víceúrovňové mezipatro znásobí dostupný prostor
Pokud je sklad dostatečně vysoký, lze instalovat víceúrovňové mezipatro. Při projektování takové konstrukce respektujeme zadání investora nejen s ohledem na rozměry a způsob skladování jednotlivého zboží, ale i na techniku používanou ve skladu k manipulaci a vychystávání.

 

Komplexní rekonstrukce skladu je složitý a komplikovaný proces, který od projektantů vyžaduje potřebné znalosti a zkušenosti k pochopení a zohlednění všech požadavků investora. NEDCON Sales tyto benefity nabízí.

 


Máte dotaz?