Vybavení skladu – co byste měli vědět?

10 března 2023
Romana Lásková

Vybavení skladu – co byste měli vědět?

Romana Lásková
10.03.2023

Mnoho menších společností nemá v počátečním období svého provozu dostatečný rozpočet umožňující stavbu či pronájem ideální skladové haly. Zboží je tak často skladováno v malých provizorních prostorech, které se rychle stanou nedostatečnými pro udržení bezproblémového chodu společnosti. Vzhledem k rostoucímu počtu stálých zákazníků a objednávek je investice do promyšleného skladu nutností. Jaké typy konstrukcí jsou tedy pro Váš sklad nejvhodnější?

Na co byste měli pamatovat při výběru skladových regálů?

Bohužel, stále neexistuje jediný univerzální recept na stavbu efektivního skladu. Každý projekt by měl zohledňovat specifičnost daného prostoru a především charakter operací probíhajících v daném podniku. V zájmu maximalizace potenciálu budovaného zařízení stojí za zvážení řada důležitých otázek, jako například:

Jaké zboží bude uloženo?

Jedním z klíčových kritérií při výběru skladových systémů je charakter skladovaného zboží. Bude uloženo na paletách či například v kartonových krabicích? Dominují ve skladu spíše maloobchodní nebo velkoobchodní produkty ( B2B nebo B2C)? Přesné definování typu skladovaných jednotek a s tím spojené určení specifik skladování tohoto zboží napomůže plně využít potenciál využitelného prostoru v budovaném skladu. Znalost přibližné hmotnosti a rozměrů uložených jednotek také umožňuje odhadnout požadovanou pevnost regálů. V případě, že mají jednotlivé jednotky různé rozměry se vyplatí zvolit modulární struktury, které umožňují snadné a rychlé přebudování.

Jaké pracovní podmínky ve skladu převládají?

Investice do nového skladu musí dále zohledňovat specifičnost pracovního prostředí. Vyžadují skladované produkty stálou nízkou teplotu? Panuje ve skladu vysoká vlhkost či budou skladovány chemikálie? V takových situacích je třeba, aby objednané regály byly řádně zajištěny, a to například galvanizací nebo nátěrem speciálními barvami.

Dojde v blízké budoucnosti k rozšíření skladu?

I když by investice do nového skladu měla vyřešit problémy s nedostatkem místa, je třeba zvážit možnosti budoucího rozšíření. Populárním řešením se stávají například modulární regály, které lze snadno rozšířit o další prvky. V rámci plánování budoucích investic do podnikového skladu se vyplatí seznámit s inovacemi a novinkami ze světa skladování, například s moderními systémy správy skladu WMS (Warehouse Management System). Digitalizace logistických procesů mimo jiné umožňuje pohodlné sledování stavu zásob, správu vratek od zákazníků či například plynulý tok informací mezi po sobě jdoucími skladovými zónami.

Nejoblíbenější typy skladových regálů

Policové regály

Policové regály jsou univerzální, finančně dostupné a snadno sestavitelné konstrukce určené pro zboží, které není uloženo na paletách. Díky své multifunkčnosti jsou vysoce populárním řešením především v odvětvích e-commerce obchodu, služeb a výroby. Tyto instalace lze snadno přizpůsobit rozměrům uložených jednotek a tím plně využít dostupný prostor.

Paletové regály

Palety jsou jedním z nejoblíbenějších nosičů ve světě dopravy, běžně používané v maloobchodu. Účinné a efektivní skladování palet však vyžaduje investici do správného regálového systému. Výběr vhodné regálové konstrukce by se měl řídit nejen zvolenou metodou správy zásob (FIFO, FEFO či LIFO), ale také dostupným úložným prostorem. Informace o tomto typu systému naleznete na stránce paletové regály.

paletove-regaly-768x1024 Vybavení skladu – co byste měli vědět?

 

Konzolové regály

Úkolem konzolových regálů je skladování zboží neobvyklých rozměrů, jako například trubek, tyčí, dlouhých ocelových profilů či dřeva. Při použití konzolových regálů je však třeba myslet na to, že tyto konstrukce vyžadují vyšší množství volného prostoru – z tohoto důvodu bývají často umístěny u stěn budovy, čímž se zabrání případným prostojům v provozu.

Mezipatra a pracovní plošiny

Mezipatra a pracovní plošiny jsou stále více populárním řešením při plánování regálů vysokého skladování. Zařízení tohoto typu umožňují plně využít objem skladové jednotky a eliminovat potřebu dodatečných žebříků a vysokozdvižných vozíků. V závislosti na výšce skladu mohou mezipatra zahrnovat libovolný počet úrovní a nemají žádná omezení na rozpětí samotné konstrukce.

 

antresole1-7 Vybavení skladu – co byste měli vědět?

Navrhněte sklad s pomocí Nedcon Sales

Výše popsané souvislosti jsou pouze špičkou složitého vícestupňového procesu navrhování skladů. Při zvažování výhod a nevýhod jednotlivých konstrukčních řešení se bezpochyby vyplatí důvěřovat znalostem zkušených odborníků.

Inženýrům společnosti Nedcon Sales důvěřuje již více než 1000 velkých a středních podniků z České republiky, zastupujících potravinářský, oděvní, farmaceutický, automobilový či například nábytkářský průmysl. Naše společnost své klienty provází celým procesem vyřizování objednávek, od prvotních konzultací a plánování, přes instalaci systému až po řádné produktové školení. Individuálně přiřazený investiční dohled společnosti Nedcon Sales je Vám k dispozici po celou dobu naší spolupráce. Kontaktujte naše specialisty již dnes!